Aloes, to prawdziwa bomba właściwości odżywczych. Ta wyjątkowa roślina, której naturalnym środowiskiem są pustynie i tereny skaliste to dla organizmu ludzkiego samo zdrowie. Mięsiste liście magazynuje ogromne pokłady wody. Aloes jest odmianą kaktusa o niezwykłych właściwościach i zastosowaniu. Usiądźcie wygodnie – przeczytajcie ten artykuł, a my powiemy Wam, dlaczego to właśnie aloes warto wprowadzić do codziennej diety? Jak zrobić samodzielnie pożywny i wartościowy sok?

Co możemy zrobić z aloesu?

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów i formy w jakiej możemy przyjmować aloes warto poświęcić chwilę jego niezwykłym właściwościom. Aloes może pomóc nam nie tylko w codziennym funkcjonowaniu i prawidłowej pracy organizmu. Ma on również dobry wpływ na wygląd naszej skóry.

Dlaczego warto pić aloes?

  • wspiera układ trawienny, a wręcz ma działanie odtruwające. Co więcej, w medycynie okazuje się być pomocny między innymi w leczeniu i wyciszaniu dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, choroby wrzodowej,
  • jest uznawany za preparat pobudzający odporność. Zalecany przede wszystkim osobom, które borykają się z częstymi infekcjami szczególnie dróg oddechowych – wspomaga walkę z wirusami i bakteriami. Jest to ważne w okresie jesienno – zimowym,
  • wspiera profilaktykę przeciwzawałową, ponieważ dzięki niemu krew się rozrzedza. Pomaga osobom cierpiącym na podwyższony poziom złego cholesterolu i wysoki poziom cukru we krwi,
  • gwarantuje odpowiednią pielęgnację skóry – wygląda ona młodo, dzięki dużej zawartości witamin z grupy A, C i E. Są to tzw. “witaminy młodości”. Zawiera także magnez, cynk, mangan, chrom, miedź, potas i wapń oraz witaminę B.

Jak zrobić sok z aloesu? Sprawdzony przepis

Czy, aby suplementować aloes musimy wydawać wiele pieniędzy na drogie koktajle lub gotowe napoje? Okazuje się, że nie. Prosty i wartościowy sok z aloesu możemy zrobić samodzielnie – w zaciszu swojego domu. Jak? Przedstawiamy dobry, niezawodny przepis z dodatkiem pysznego miodu. Na początku należy obciąć wszystkie liście rośliny i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby mogły się odpowiednio przemrozić i uzyskać niską temperaturę. Wystarczy kilka godzin. Następnie liście wyciągamy z lodówki i kroimy. Pokrojone liście powinniśmy dobrze zmiksować. Możemy użyć do tego celu miksera lub sokowirówki. Już prawie gotowe. Taki zmiksowany sok należy jeszcze przecierać przez sito i dodać łyżkę miodu, dokładnie mieszając. Najlepiej przelać sok do ciemnej butelki i wsadzić do lodówki, aby był cały czas odpowiednio schłodzony. Przygotowany przez nas sok możemy przyjmować dwa, trzy razy po łyżeczce lub też dodając go do wody lub innego soku, który aktualnie pijemy.

Przepis na nalewkę z aloesu

Okazuje się, że aloes doskonale sprawdza się również jako nalewka. To idealna forma dla miłośników mocniejszych trunków. Przygotowanie takiego “napoju” w początkowej fazie podobne jest do przygotowywania soku z aloesu. Odpowiednio schłodzone liście miksujemy i przecieramy przez sito. Dolewamy czerwone wino w proporcji 1:1 oraz 200 g płynnego miodu. Wszystko mieszamy. Zostawiamy na 10 dni w ciemnym miejscu. Możemy też zrobić nalewkę z aloesu na spirytusie. Wtedy proporcje przedstawiają się następująco:

  • 500 ml soku z aloesu,
  • 300 ml spirytusu,
  • cytryna,
  • kilka łyżek miodu.

Zrób własny napój z aloesu – przepis

Jak widzisz przygotowanie własnego, domowego napoju z aloesu nie należy do szczególnie trudnych i wymagających. Bez względu na to, czy preferujesz wersję bezalkoholową, czy z dodatkiem “procentów” zrobienie odpowiedniego napoju/nalewki nie zajmie dużo czasu. Pamiętaj – warto wybrać dobrej jakości liście. To podstawa. Tylko wtedy będziemy mogli czerpać i naprawdę korzystać z drogocennych właściwości tej wyjątkowej rośliny. Bardzo istotne jest także zachowanie odpowiednich proporcji. Do dzieła i… na zdrowie!

Gotowy aloes do picia kupisz również w sklepie online.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *